Czas to pieniądz – a w przypadku spędzania go w domu, czas zaoszczędzony na codziennych, żmudnych czynnościach to czas zyskany na odpoczynek i przyjemności! Dlatego właśnie warto dążyć do jak najsprawniejszego przyrządzania obiadów dla rodziny. Jak to zrobić? Można zacząć już na etapie planowania wyposażenia do swojej kuchni!
Co jest niezbędne, by sprawnie gotować?
Niektórych kuchennych czynności nie da się przyspieszyć – na przykład czasu gotowania się mięsa w zupie. Można natomiast zadbać o to, by maksymalnie szybko wykonywać wszelkie czynności przygotowawcze – czyli obieranie, mycie i siekanie. Do tego przydadzą się różne narzędzia – nie tylko komplet ostrych noży o odpowiednim przeznaczeniu, ale także obieraczki do ziemniaków, warzyw i owoców, dobra deska do krojenia, urządzenia do rozdrabniania warzyw na dowolne kawałki, i tym podobne.
Obieraczka Victorinox czarna to absolutna konieczność, jeśli chcesz, aby obieranie ziemniaków do obiadu szło naprawdę szybko. Jej ostrze z łatwością wbija się w warzywo na odpowiedniej głębokości, obierając je maksymalnie cienko, a przy okazji równo. Wystarczy kilka ruchów, aby uzyskać idealnie gładkie ziemniaki, marchew czy ogórka. Co również istotne – obieraczki do ziemniaków obierają warzywa bardzo cienko, przez co nie wyrzucamy do śmietnika najcenniejszej ich części – czyli tej, gdzie gromadzi się najwięcej witamin!
Obieraczka Victorinox czarna – pomoc w sprawnym gotowaniu
Obieraczki dostępne są w różnych wersjach – z ostrzem pionowym lub poziomym, a nawet ukośnym względem rękojeści. Która jest najlepsza? Tak naprawdę każdy użytkownik powinien móc sam to określić, bo sposób obierania jest naprawdę przyjemny, ale każdy może mieć własne preferencje dotyczące sposobu trzymania obieraczki. Zasadniczo do ziemniaków czy jabłek najlepiej używać tej pionowej, umożliwiającej obieranie ich poziomo, dookoła. Obieraczka z poziomym ostrzem jest najlepsza do obierania marchwi czy ogórka ruchami od góry do dołu.
Jak przygotowywać obiady w maksymalnie krótkim czasie?
Warto przed rozpoczęciem gotowania przygotować sobie wszystkie składniki potrzebne do obiadu – rozmrozić mięso, wyjąc składniki, które powinny zyskać temperaturę pokojową z lodówki, a nawet ustawić na blacie wszystkie produkty, które będą potrzebne. Zanim zajmujemy się siekaniem czy obieraniem, można wstawić na gaz wodę, czy rozgrzewać powoli tłuszcz na patelni, aby warzywa lub mięso od razu po pokrojeniu były gotowe do wrzucenia.
Dodatkowo podczas gdy obiad „dochodzi” na ogniu, warto posprzątać blat roboczy – wstawić niepotrzebne naczynia do zmywarki, umyć blat, nakryć do stołu. Wiele osób, które od lat zajmują się gotowaniem dla całej rodziny, robi te wszystkie czynności bez zastanowienia. Zdecydowanie warto dążyć do takiej synchronizacji wszystkich czynności, by redukować do minimum czas potrzebny na codzienne gotowanie, i tym samym zyskiwać go więcej dla siebie. Ćwiczenie czyni mistrza – gotując codziennie i mając dobrze wyposażone szuflady i szafki z utensyliami, z pewnością po kilku dniach zauważysz, jak szybko przygotowujesz pożywne, skomplikowane posiłki!